23 Nisan - 100. Yılı Kutlu Olsun!

21.04.2020

23 Nisan, Türkiye’de tarihi açıdan önemi büyük bir gün. Tüm dünya için de öyle, çünkü bu tarih aynı zamanda tüm dünya çocuklarına armağan edilmiş büyük bir gün. Bu anlamlı gün, TBMM’nin açılışının birinci yıl dönümünde kutlanmaya başlanmış. Bu sene Türkiye ve KKTC’de 100.’sü kutlanan “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” kutlu olsun! 

Bu yıl beklenmedik bir şekilde Mart ayının ortasında, bir günden diğerine günlük yaşam herkes için aniden değişti. Çocukların hayatı da ne kadar süreceği belli olmayan bir şekilde kısıtlandı ve monotonlaştı. Onlar için bu durumun olumlu bir şekilde yönetilmesinde ise ebeveynlere görev düşüyor. Okuldan ve arkadaşlardan uzak evde geçirilen zaman ilk bakışta çocuklara sıkıcı gelse de, aile bireyleriyle birlikte olmanın keyfine vararak zaman geçirmelerini ve daha önce planlanan ancak yapılamayanları yapabilmeleri için çocukları motive edici aktivitelerle zamanı verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlamak önceliğimiz olmalı. Ne de olsa çocukların en önemli rol modelleri anne ve babalarıdır. 

Aileniz, çocuklarınız ve sevdiklerinizle zamanınızı ne şekilde değerlendireceğinizi düşünürken size yardımcı olacak çeşitli öneriler sunmak istiyoruz:

1. Çocuklar etrafta neler olup bittiğini çabuk fark ederler ancak bazen olaylara tam anlam veremeyerek endişe duyabilirler. Çocuklarımızı bu durumdan korumak biz yetişkinlere düşüyor. Öncelikle onlara yaşlarına uygun şekilde her konuda doğru ve yeterli bilgi aktarmak çok önemli. Bunu sağlarken çocuklar ve elbette kendinizi de gereksiz bilgi kirliliğinden korumalısınız. 

2. Planlı bir günlük yaşam, bize güven duygusu verir. Çocuklar için de bu böyledir. Çocuklarınızın kendilerine bir günlük aktivite programı hazırlamasını teşvik edin. Bunun için bir not defterine yapılması gereken günlük işleri listeleyerek başlayabilirler. Her akşam bu listeyi gözden geçirerek tüm işlerin tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol etmek de bu planlı yaşamın bir parçası olmalı.

3. Ayrıca çocuklarınızın her zaman alışık oldukları saatte yataklarına girerek yeterince uyumalarına da özen göstermelisiniz. Uyku, yaştan bağımsız olarak hepimiz için çok önemli. Güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir vücut ve zihin açıklığı için herkesin uyku hijyenine dikkat etmesi gerek.

4. Evde düzenli olarak çocuklarınızla fiziksel egzersiz yapın. Hareket, çocuklarınızın ve tabi sizin de, kafanızı dağıtarak birikmiş enerjinin atılmasına yardımcı olur.

5. Çocuklarınızın arkadaşlarıyla ve evde olmayan diğer aile bireyleriyle mümkünse görüntülü şekilde iletişim kurmalarını sağlayın. Bu sayede aile bağlarının ve arkadaşlarıyla ilişkilerin güçlü kalması sağlanırken, düzenli iletişim sayesinde çocuklar güzel vakit geçirerek mutlu olacaktır.

6. Çocuklarınızın ev işlerinde yardımcı olması da onlarda hem sorumluluk duygusunu geliştirecek, hem birlikte vakit geçirmenizi sağlayacaktır.

7. Sağlıklı besinleri ve bunlarla yemek pişirmeyi öğrenmeleri, sağlıklı beslenmeyi de öğrenmelerini destekleyecektir. Böylece anneannemizin mutfağında olduğu gibi, gerçek besinlerle hazırlanan yemekler sağlıklı nesiller yetiştirecektir.

8. Tablet, bilgisayar veya televizyon karşısında geçen; bilgisayar oyunları, diziler ve filmler için ayrılan pasif zamanı kısıtlayın.

9. Konuşmak, gülmek ve öğretici ve interaktif oyunlar için daha fazla zaman ayırmalarını sağlayın.

Daha önce hiç yapmadığınız yeni şeyleri birlikte deneyin. Çocuğunuzu daha önce zaman ayıramadığı yeni şeyleri öğrenmeye ve denemeye teşvik edin. Bu çerçevede uygulanabilecek bazı aktiviteleri sizler için aşağıda listeledik:

Yaratıcılığı geliştirici aktiviteler:

- Aile bireylerinin veya varsa evdeki evcil hayvanların portresini çizmek
-
Suluboya resim yapmak
-
Origami-kağıt katlama oyunları oynamak
-
Tığ işi / örgü örmek
-
Uçurtma yapmak

Eğlenceli aktiviteler:

- Sudokuda uzmanlaşmak
-
Zeka oyunları çözmek
-
Evde bir hazine avı hazırlamak
-
Adam asmaca oynamak
-
İsim, şehir, ülke oynamak
-
Bulmaca çözmek

Diğer öneriler:

- Ebeveyn gözetiminde yemek pişirmek
-
En sevdiği kitabın özetini yazmak
-
En sevdiği kitaptan bir resimli hikaye çizmek
-
Düzenli günlük tutmak
-
Tiyatro oyunu hazırlayıp aile bireyleriyle beraber oynamak
-
Dans etmek
-
Yeni bir şeyler öğrenmek (örneğin yeni trafik işaretlerini öğrenmek...)

Metabolic Balance Türk Cumhuriyetleri

Kategoriler