Koruyucu Maskeleri Dezenfekte Etmenin En Doğru Yolları

03.05.2020

Pamuklu kumaştan yapılan maskeleri en az 60 derecede yıkayın

Klasik cerrahi maskeler öncelikle tıbbi personel için tasarlandığından, birçoğumuz evde kendi maskelerimizi dikiyoruz. Ev yapımı kumaş maskelerin büyük bir avantajı, doğru şekilde dezenfekte edilmeleri şartıyla daha uzun süre kullanılabilir olmaları. Ancak bu maskeleri temizlemenin en doğru yolu nedir?

Mümkünse, maskeler kullanıldıktan hemen sonra temizlenmelidir ve bu da yüksek ısıyla sağlanabilir. Ev yapımı pamuklu kumaştan maskeler, en az 60 derecede yıkanmalıdır. Uzmanlar çamaşır makinesinde 90 derecede yıkamanın daha da iyi sonuç verdiğni belirtiyor. Alternatif olarak, kumaş maskeler içi kaynar su dolu bir tencereye konarak en az beş dakika boyunca ocakta kaynatılmak suretiyle de dezenfekte edilebilir. Ardından iyice kurumaları sağlanmalı, küçük yırtıklar veya hasar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hasar varsa maskeyi artık kullanmamak gerekir.

Ütüleme ve fırınlama yoluyla da dezenfeksiyon mümkündür

Virüsler, maske ütülenerek de öldürülebilir. Ancak maskenin tüm kenarlarının, dikişlerinin, yüze takılmasını sağlayan lastiklerinin, yani tüm yüzeylerinin iyice ısıya maruz kalmasına dikkat edilmelidir.

Pamuklu kumaş maskelerin aksine, kağıt maskeler sadece bir kez kullanılabilir. Ancak uzmanlar, acil ihtiyaç durumunda kağıt maskelerin fırında 70 derecede yaklaşık otuz dakika ısıtılarak kullanılabileceğini belirtiyorlar.

Öte yandan maskelerin mikrodalgada dezenfeksiyonu tavsiye edilmiyor. Bunun başlıca nedeni birçok maske türünün mikrodalgada alev alabilecek metal parçalar içermesi. Ev yapımı, burunluk kısmında metal içermeyen maskeler ise mikrodalgada dezenfekte edilebilir. Bunu yapmak için maskeleri, ılık suyla dolu iki kap üzerine yüzü aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Her kapta yaklaşık 50 mililitre su olmalıdır. Ardından maskeyi temizleyecek olan su buharını oluşturmak için konstrüksiyonu iki dakika boyunca 750 wattta ısıtın.

Maske kullanılırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Maske kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır. Her şeyden önce, maske yüze düzgün bir şekilde oturmalı ve kaymamalıdır. Aksi takdirde maskeyi düzeltmek için sık sık yüzü elleme riski vardır ve virüsler bu şekilde yayılabilir. Ayrıca maskenin, burun üstünü sıkıca örtmesi ve çenenin altına kadar yüzü açıklık bırakmayacak şekilde kaplaması gerekir.

Kullanımdan sonra, maskeyi temiz ellerle çıkarmak ve sadece lastik bantlarından tutmak en doğru yöntemdir. Ayrıca maske tekrar kullanılmadan önce tamamen kuru olmalıdır. Maskenin bir kutuda veya başka bir kapta değil, havalanabildiği korunaklı bir alanda saklanması gerekir.

Öte yandan araç kullanan sürücülerin, maskeleri yüzlerini tamamen tanınmaz hale getirmeyecek bir şekilde takmaya özen göstermeleri gerekmektedir.

Herşeyden Önce Sağlıklı Beslenme

Maske kullanımı olsun veya olmasın, virüslerden, hastalıklardan korunmanın başlıca yolu sağlıklı bir bedene ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Bunun için de öncelikle dengeli ve sağlıklı bir beslenme tarzını benimsemek gerekir. Kişiye özel olarak düzenlenen Metabolic Balance Beslenme ve Metabolizma Programı tam da bunu sağlar. Sağlıklı günler dileklerimizle …

Metabolic Balance Türk Cumhuriyetleri

Kategoriler

Linkler