Makula Dejenerasyonu Yavaşlatılabilir (2. Bölüm)

18.02.2016

Doğa göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak bitkisel ve hayvansal kaynaklarla doludur. Bunların 90’lı yaşlarda hala kartal gibi keskin gözlere sahip olmanızı sağlayacağına söz veremeyiz. Ancak:

  • Henüz görme probleminiz yoksa;
  • 55 yaşını aştıysanız ve özellikle kadınsanız;
  • Ya da başlangıç aşamasında sarı nokta ya da kataraktınız varsa,

gelecekte karşılaşabileceğiniz sorunlara karşı şimdiden önlem almak için harekete geçebilirsiniz.

Gözlerinizin doğal yoldan korunmasını sağlayan altı strateji

Doktorunuz size ne söylemiş olursa olsun, gözlerinizi korumanın yolları vardır:

  • Sigarayı bırakın: Egzost gazları dahil vücudunuza giren her tür duman, hücrelerinize zarar verecek ya da onları tahrip edecek güce sahip agresif moleküllerden oluşan binlerce serbest radikali de beraberinde getirir. Sürekli ışığa maruz kalan retina ve makula hücreleriniz, serbest radikallere karşı daha da duyarlıdır. Bu etkiyi bir de sigara dumanına maruz kalarak artırmayın.
     
  • Tansiyonunuzu kontrol altında tutun: Gözünüz, göz hücrelerini kanla besleyen mikroskopik kan damarlarıyla, yani kılcal damarlarla donatılmıştır. Tansiyonunuz yükselirse (unutmayın ki bunu ancak tansiyonunuzu düzenli olarak ölç(tür)mekle anlarsınız) kılcal damarlarınız hasar görür.
     
  • Kan şekerine dikkat: Kandaki glikoz değerinin yüksek olması kılcal damarları ciddi derecede hasara uğratır. Bu yüzden şeker hastaları, kör olma, ya da hasarlı damarlar yüzünden uzuvlara kan iletimi sekteye uğradığından dolayı organlarının kesilmesi gibi risklerle karşı karşıya kalabilirler.
     
  • Bol miktarda yeşil sebze tüketin: Özellikle lahana, ıspanak ve brokoliyi sofranızdan eksik etmeyin: Araştırmalar, bu sebzelerin karateonitlerden, özellikle de lutein ve zeaksantinden zengin oldukları için görme gücünü artırdığını göstermiştir.
     
  • Omega-3 alımınızı artırın: Bunu yağlı balık tüketerek veya Omega -3 içeren gıda takviyeleri kullanarak yapın. 2001 yılının Ağustos ayında Archives of Ophtalmology dergisinde yayınlanan bir araştırma, Omega-3’ten zengin bir beslenmenin görme gücünü artırdığını göstermiştir.
     
  • Koyu renkli meyvelerden tüketin: Siyah frenk üzümü, yabanmersini ve böğürtlen antosiyaninden zengin meyvelerdir. Antosiyanin, görme hücrelerini adeta güneş kremi sürmüş gibi mavi-yeşil ve ultraviyole ışınların tahrip edici etkilerine karşı koruyan bitkisel pigmentlerdir.

50 yaşını aşmış ve görme yetisinde oluşabilecek sorunları şimdiden önlemek isteyen kişiler, gıda takviyeleri kullanmayı düşünmelidirler.

Günümüzde çok sayıda yeni ürün bulunmaktadır. Bunların bileşimlerinde yağda ve suda çözülebilen antioksidanlar bulunur. Bunların her ikisi de önemlidir:

Önlemlerinizin merkezinde iki antioksidan

Antioksidanlar, hücrelerimize zarar veren veya tahrip eden serbest radikalleri etkisiz hale getiren moleküllerdir.

Adipöz (yağlı) dokunuz üzerinde etkili olan antioksidanların yağda çözülür olmaları, yani lipitlerin (yağların) içinde çözülebilmeleri gerekir. Sizin su içeren (yağlı olmayan) dokularınız üzerinde etkili olan antioksidanların ise suda çözülür olmaları, yani suyun içinde çözülmeleri gerekir.

Gözlerinizin hayati önem taşıyan tüm bölümlerini koruyabilmek için hem yağda hem suda çözülebilen antioksidanlara ihtiyacınız vardır.

Gözlerinizi koruyabilecek yağda çözülür antioksidanların en önemlileri lutein ve zeaksantin’dir.

Kaynak: Nutranews

 

Metabolic Balance Türkiye

Kategoriler

Linkler