Ramazan Ayı ve Metabolic Balance

07.05.2019

Ramazan ayı içerisinde, 2 gün süren Hazırlık Dönemi olarak adlandırdığımız “detoks günleri” uygulanamayacağı için, oruç tutanların Metabolic Balance programına başlaması mümkün değildir. Ancak Metabolic Balance programına başlamış olanların, günlük olarak, 3 öğünde tüketmeleri gereken besin miktarlarını 2 öğün olarak planlayarak programı sürdürmeleri mümkündür. Başka bir deyişle; öğlen ve akşam öğünlerindeki protein ve sebze miktarları, %50 civarında arttırılarak iftar ve sahurda tüketilebilir.

Zaten koruma dönemine geçtiğimizde, haftada 1 ya da 2 gün, sadece 2 öğün yemekle yetinilmesi Metabolic Balance’ın önerileri arasında yer alıyor. 2 öğün yendiğinde, öğün aralarının uzaması nedeniyle elde edilen uzun süreli düşük insülin düzeyi sayesinde hem yağ yakımı, hem de hormonların salgılanması artmaktadır.

Günümüzde unuttuğumuz geleneksel beslenme tarzımızda, cilt güzelliğini sağlamak amacıyla haftada 2 gün, sadece 2 öğün yenilmesinin arkasında yatan bilimsel temel de budur: Elde edilen düşük insülin düzeyi sayesinde anti-aging hormonların salgılarının artması ve cildin daha nemli, gergin ve pürüzsüz olması.

Elbette içilmesi gereken günlük su miktarı da, iftar ile sahur arasında kalan zaman içerisinde muhakkak tüketilmelidir! Unutulmamalıdır ki; ortalama kg. başına 35 ml. olarak hesaplanan günlük su ihtiyacı, sadece kilo vermemiz için değil, metabolizmamızın ideal biçimde çalışması, hücre ve dokular düzeyinde kuruma olmaması ve böbreklerin normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gereken miktardır.

Ramazan ayı boyunca; Metabolic Balance’ın 8 ana kuralının sadece 2’sinde değişiklik yaparak üç öğünü ikiye indiriyor, öğünler arasındaki 5 saatlik arayı da uzatmış oluyoruz. Elbette saat 21.00’den sonra bir şey yememe kuralı da, iftar ve sahur saatlerine uyacağımız için geçersiz oluyor. Diğer kurallar ramazanda da aynen geçerli! Yine öğünlerimize bir lokma proteinle başlıyoruz, her öğünde tek çeşit protein tüketiyoruz, öğünümüzü 1 saat içinde bitiriyoruz, muhakkak günde 1 elma yiyor, suyumuzu bolca içiyoruz.

Elbette, Ramazan sofralarında yüksek glisemik indekse sahip olan tatlılar, unlu gıdalar, asitli içecekler gibi insan metabolizmasına zarar veren gıdalara yer vermeyerek, sadece Metabolic Balance’a uymuş olmaz, aynı zamanda nefsimizi terbiye etmemizi sağlayan Ramazan ayının temel felsefesine de uygun bir tarzda beslenmiş oluruz.

Metabolic Balance Türkiye

Kategoriler

Linkler