Reflü Hastalığı

31.12.2015

Bazı kişilerde, yemek borusuyla arasında bulunan ve kapakçık görevi gören kas tam olarak kapanmaz. Bu durumda, yüksek asitli mide içeriği mideden yemek borusuna geri kaçar. Normalde  yemek borusuyla mide arasında kapalı olan geçiş yolu, sadece tükürükle karışmış besin buraya ulaştığında açılır. Besin mideye girdikten sonra bu kapakçık kapanır, böylelikle mide içeriğinin geriye kaçması önlenir. 

Kimi zaman midenin fazlaca gerilmesi sonucunda (ki buna fazla yemek yemek sebep olabilir), bu kapakçıkta geçici gevşeme oluşabilir. Bunun sonucunda kimi zaman gaz kimi zaman da bir miktar mide içeriği yukarı sızabilir. Yükselen mide sıvısı, yemek borusunun mukozal dokusunu tahriş eder, bu durum mide ekşimesi şeklinde ortaya çıkar. Mide asidi, yemek borusunda daha uzun süre kalırsa, buradaki mukozal dokuda yanmaya ve ağrıya sebep olabilir.   

Mideden asitli sıvının sıklıkla yemek borusuna sızması, sürekli mide yanması ve geğirme şeklinde hayat kalitesini düşürüyorsa, veya yemek borusu iltahaplanmışsa; reflü hastalığından bahsedilebilir.   

Reflünün Nedenleri  

Yemek borusuyla mide arasında kapak görevi gören sfinkter kasının düzgün çalışmamasının ve tam olarak kapanmamasının nedeni net olarak bilinmemektedir.   

Bazı kişilerde reflü görülmesinin nedeni, midenin göğüs kafesi dışına çıkması olarak tanımlanan hiyatüs hernisi (mide fıtığı) olabilir.  

Aşırı kilonun yanı sıra sigara ve alkol tüketiminin bu kapak üzerindeki olumsuz etkileri, ya da reflüye ve mide ekşimesine neden olup olmadığı halen tartışılmaktadır.  

Reflü şikâyeti bulunan birçok kişi stresin hastalık belirtilerini tetiklediğini, hatta arttırdığını ifade etmektedir. Öne doğru eğilme ya da uzanma gibi çeşitli pozisyonlar veya belirli türdeki gıdaların tüketimi de şikâyetleri artırabilmektedir.   

Reflü semptomları ve mide ekşimesi yemek borusuyla ilgili başka sorunlardan da kaynaklanabilir. Örneğin, yemek borusu yukarıya doğru yükselen mide sıvısını yeterince çabuk mideye geri yönlendiremeyebilir ya da böyle bir durumda son derece hassas bir reaksiyon gösterebilir. Ayrıca bazı ilaçların kullanımı da belirtileri arttırabilir.   

Hastalığı Önleme ve Günlük Yaşam  

Reflü ve mide ekşimesi oldukça ıstırap verici olabilir. Hastalıktan kaynaklanan sorunlar uyku bozukluklarının yanı sıra yediklerinizden ve içtiklerinizden eskisi kadar keyif almamanıza sebep olabilir. Şiddetli mide yanması ve reflü hastalığı olan kişiler yaşam tarzlarına ilişkin birtakım alışkanlıklarını değiştirerek bu şikâyetlerini azaltabilirler.    

Alkol, sigara, asitli içecekler, çay, kahve, soda ve nane tüketimi boğaz ve gırtlak reflüsünü arttırabilir. Ayrıca, gerginlik ve stres de reflüyü olumsuz etkileyen faktörler arasındadır.   

Sağlıklı bir kiloda olmak ve akşam yemeğinden en az iki saat sonra uyumak reflüyü önlemek açısından oldukça önemlidir. 

Reflü tedavi edilebilir mi?   

En önemlisi, yukarıdaki önerilere uymaktır. Kilo kontrolünün yanı sıra, tok karnına uyumamak, midenin tamamını doldurmayacak sekilde, sağlıklı hazırlanmış gıdalarla beslenmek, öğün aralarının en az beş saat olmasına dikkat etmek bizi reflüden koruyan temel önlemlerdir. Bunlara rağmen iyileşme olmazsa, doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanabilir. Yine sonuç alınamazsa cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Tedavi edilmezse ne olur? 

  • Kronik ses teli iltihabı,
  • Kronik farenjit,
  • Burun, sinüs, bronş ve akciğer iltihapları,
  • Astım,
  • Gırtlak ülserleri,
  • Gırtlak kanseri gelişebilir.

Almanca'dan çeviri

Metabolic Balance Türkiye

Kategoriler

Linkler